Kapcsolat

Hírek, közlemények

Hírek

Hivatalosan is átvette a gyulai egészségügyi felsőoktatás fenntartását a Gál Ferenc Főiskola

Vissza ide: Hírek


Február 1-jétől a Gál Ferenc Főiskola lesz a fenntartója a gyulai egészségügyi felsőoktatásnak, az átadó-átvételi ünnepségre január 31-én került sor a városháza dísztermében. Az eseményen dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a megjelenteket, így többek között dr. Kovács József és Dankó Béla országgyűlési képviselőket, dr. Kozma Gábort, a Gál Ferenc Főiskola rektorát, dr. Tőzsér Jánost, a Szent István Egyetem rektorát, valamint dr. Fodor Lajos professzort, aki az új intézet igazgatói posztját tölti be.

– Nagy szó, ha a mai Magyarországon egy vidéki felsőoktatási intézmény helyzete rendeződik, és a jövője kedvezőn kirajzolódik – mondta dr. Görgényi Ernő. – A vidéki felsőoktatásnak rendkívül nehéz a helyzete, ez pedig nem véletlen, és nem csak a demográfiai folyamatokban rejlik az oka. Ma már a hallgatók és családjaik is úgy tekintenek a felsőoktatásra, mint egyfajta befektetésre, amelynek most költségei vannak, de a diploma birtokában ezek megtérülnek. Így mindenki meggondolja, hogy melyik felsőoktatási intézményt válassza, ezért rendelkezni kell egy plusz vonzerővel, amellyel megkülönbözteti a többi szereplőtől.

– A Szent István Egyetem több városban is működtette a felsőfokú oktatási intézményeket, Gyulán is több közös program és ötlet volt, amelyek a felsőoktatás fennmaradását és fejlődését célozták. Az átszervezések következtében, a kormánynak döntenie kellett arról, hogy másnak adja át a gyulai egészségtudományi intézetet. A döntésnek köszönhetően a Gál Ferenc Főiskola lett az a fenntartó, amelynek működtetésébe kerül holnaptól a gyulai felsőoktatás. A városvezetés ezt egy reménykeltő és jó döntésnek tartja, hiszen komoly tapasztalataink vannak az egyházmegye tekintetében arról, hogy milyen gazdái a rájuk bízott intézményeknek.

A polgármester hangsúlyozta, hogy az elmúlt negyedszázadot tekintve, az egyházmegye kitűnő és gondos gazdája az általa működtettet oktatási intézményeknek, hiszen idén lesz huszonöt éve, hogy újraindult a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium, elindult az általános iskola és az óvoda, valamint a Göndöcs Benedek Szakképző Iskola is. Ez az intézményrendszer bővül ki a felsőoktatással február 1-jétől. A tapasztalat mellett mindenki láthatja, hogy a Szeged-Csanádi egyházmegye rendelkezik azokkal a feltételekkel, amelyek biztosíthatják az oktatás jövőjét.

Dr. Kovács József azzal folytatta a megkezdett gondolatokat, hogy személyesen vett részt az intézmény eddigi harmincéves történetében, amely nagyon sok vihart és göröngyös utat tudhat maga mögött. Az országgyűlési képviselő felidézte azokat az állomásokat, amelyek helyszínei voltak a főiskola sorsának. Örül annak, hogy egy helyes utat találtak a helyzet megoldásán fáradozók, valamint annak is, hogy Szeged-Csanádi egyházmegye az oktatás minden területén jelen lesz mostantól.

– Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megköszönjem az elmúlt évek munkáját az egészségtudományi intézet dolgozóinak – mondta köszöntőjében dr. Tőzsér János. – Úgy tűnik, hogy a fenntartóváltással meg van minden lehetőség arra, hogy legalább ilyen színvonalon folytatódjék a munka, mind a hallgatók, mind az oktatók részéről. Szeretnék néhány mondatot szólni arról, hogy hogyan éli meg a Szent István Egyetem ezt a strukturális változást belülről. 2014 óta elég mozgalmas életet élünk: akkor került át a szarvasi egységünk a Gál Ferenc Főiskolához. Fogalmazhatnék úgy, hogy ez volt a tanulópénz, mindenesetre ennek köszönhető, hogy a mostani intézet átadása teljesen zökkenőmentesen haladt.

Dr. Kozma Gábor ünnepi alkalomként aposztrofálta az átadás napját, amelyet semmiféle rossz nem gátolhat meg. Mint mondta, Békés megye számukra nagyon fontos, hiszen már 2013 óta jelen van a térségben a Gál Ferenc Főiskola. Igyekeznek közreműködni minden olyan munkában, amelyre a helyi közösségek igényt tartanak. Így van ez a köznevelésben, a szociális ellátásban, a gyermekvédelemben és a felsőoktatásban is. Maga a tevékenység, a minőség és a kiválóságra törekvés semmiben sem lehet más, mint amiben a Szent István Egyetem időszakában volt.

A rektor kifejtette, hogy az ápolás, a betegekről való gondoskodás és a szociális munka középpontjában is az irgalmasság áll, amely egy alapvető törvény, ami ott van mindenkiben. Mindig is ez volt a gyulai egészségtudományi intézet missziója, és ezt csak megerősíteni lehet. Nagy öröm az a Gál Ferenc Főiskolának, hogy valóban partnerséget építhet, mindazt örökölheti, amely eddig is rendelkezésre állt, valamint új célokat is kitűzhet. A kezdetektől fontos volt a gyulai önkormányzat támogatása is a város felsőoktatásában, ezért dr. Kozma Gábor kérte, hogy ez továbbra is álljon fenn.

A köszöntők sorát és az ünnepséget dr. Fodor Lajos zárta, aki az új intézmény igazgatói posztját fogja betölteni. Elmondta, hogy nem lesz könnyű feladata, hiába vett a kezdetektől részt a gyulai főiskola munkálataiban. Örül annak, hogy támaszkodhat az egyházmegyére és a Gál Ferenc Főiskola vezetésére, valamint saját munkatársaira. Úgy gondolja, hogy sokfelé kell nyitnia az iskolának, de az egyik legfontosabb partner továbbra is a Békés Megyei Központi Kórház lesz, amelynek vezetői biztosították a támogatásról. A szociális szféra és a turizmus felé is lépéseket kell tenni, hogy minél szerteágazóbb legyen a jó kapcsolati rendszer.

2017. január 31.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Forrás: Gyulai Hírlap

Article image gallery
Article image gallery
Article image gallery
Article image gallery
Article image gallery